15 - 18 ay arasında çocuklar bir şeylere bağlanmaya meyillidirler. Bağımsızlık ve sarılmak arasında gidip gelirler. Biberonu hala bırakmamış olan bir çocuk, bunu rahatlama kaynağı olarak kullanabilir ve sıkı sıkıya bağlanabilir. Bu dönemlerde uyku arkadaşı türü şeylere teşvik etmek daha faydalı olacaktır. Uyku arkadaşı edindirme ile ilgili blog yazımıza göz atın
Çocuğunuzu Biberondan Nasıl Ayırırsınız?
- 15 - 18 ay arasında çocuklar bir şeylere bağlanmaya meyillidirler. Bağımsızlık ve sarılmak arasında gidip gelirler. Biberonu hala bırakmamış olan bir çocuk, bunu rahatlama kaynağı olarak kullanabilir ve sıkı sıkıya bağlanabilir. Bu dönemlerde uyku arkadaşı türü şeylere teşvik etmek daha faydalı olacaktır. Uyku arkadaşı edindirme ile ilgili blog yazımıza göz atın
- Uykuya dalarken veya gece uykusunda biberon alan bu yaşlarda ki çocuklarda diğer bir önemli hususta dişlerinin tehlikeye girmesidir. Süt, yapışabilen şekerlerle doludur. Eğer temizlenmezse dişlerin çürümesine neden olabilir. Hele ki içtiği şey meyve suyu ise daha da kötüdür.
- Eğer bebeğiniz gerek olmadığı halde hala gece beslenmesine devam ediyorsa, gündüz alacağı kalorinin bir kısmını gece aldığından bu durum gündüz iştahını kesecektir. Sabah uyanır uyanmaz süt içen bir çocuğun arkasından güzel bir kahvaltı etmesini beklememek gerekir. Bu yaşlarda ki çocukların ana besin kaynağı artık süt değildir ve başka besin kaynaklarına da ihtiyaçları vardır.
- Yatmadan önce süt içmek, ihtiyaç olan bir destek değildir ve mümkünse içirilmemelidir. Sağlıklı uyku alışkanlıklarını teşvik etmenin birincil kuralı tekrar etmektir. Biberon alışkanlığını başka desteklere gerek kalmadan bıraktırmak çok önemlidir. 1 yaşında ki bir çocuk karnını doyurmaya gerek kalmadan gece boyunca uyuyabilmektedir.
Biberon Nasıl Bırakılır:
- Henüz denemediyseniz, sıvı içecekleri verirken bir fincan, alıştırma bardağı vs kullanın. Bebeğiniz 6 ila 9 ay arasında bir bardaktan bir yudum süt içebilecek gelişime sahiptir. Ancak her çocuk farklı olduğu gibi, sevdikleri şeylerde farklılık gösterir. Bu nedenle sevdiği bardağı bulana kadar ona farklı bardaklar vermeye devam edin. Bazı çocuklar hemen içmeye başlar, bazıları pipetli bardaktan içmeyi sever, bazıları için bardak değil üzerindeki resimler veya bardağın rengi önemlidir.
- Biberonun en az önemli olduğu öğün öğle yemeğidir. İşe buradan başlayabilirsiniz. Öğle öğünündeki biberonu ortadan kaldırın. Bunun yerine sütünü en sevdiği bardakta verin.
- Öğle öğününde bu düzeni sağladıktan (yaklaşık 4-7 gün ) sonra akşam yemeğinde ki biberonu kaldırın.
- Sonra sabah biberonunu ele alın. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuza kalkar kalkmaz biberon vermek yerine, kahvaltı için doğrudan masaya gidin.
- Son olarak, yatmadan önce ki biberonu bırakın. Çocuğunuz iyi bir akşam yemeği yediği sürece (ki bu sandığınız kadar fazla değildir), geceyi atlatmak için fazladan süte ihtiyacı yoktur. Artık gün boyunca biberonsuz kalmaya alışmıştır.
Ancak yaygara çıkarırsa, kademeli olarakta bırakabilirsiniz. Kademeli yaklaşımda :
Yatmadan önce biberondaki süt miktarını azaltmaya başlayın. iki günde bir en az 30 cc. 30 cc işaretine ulaştığınızda, yatmadan önce rutini sırasında (okuma, şarkı söyleme, sarılma) bir şişe yerine bir bardak su verin. Bebeğinizin yatmadan önce süt içmesi gerektiğine inanıyorsanız, o sütü bir bardakta servis etmeye ve uyumadan önce dişlerini fırçalamaya çalışın.
Not: Bebeğiniz biberonu bırakır bırakmaz, evde ki tüm biberonları ortadan kaldırın ve atın.
Çocuğunuz biberona çok mu bağlı?
Eğer aşağıdaki bilgiler sizin çocuğunuza uyuyorsa çocuğunuz biberonuna çok bağlanmıştır.
- Biberonu açıkça onun güvenlik nesnesi veya sevgilisidir.
- Yorgun, aşırı uyarılmış veya endişeli olduğunda bunu ister ve hatta bunu elde etmek için sızlanabilir veya sinir krizi geçirebilir.
- İçinde belirli bir içecek ve belirli bir miktar talep eder.
- Uykuya dalmak için buna ihtiyacı vardır.
- Gün boyunca yanında taşır
Bu tanıma uyan bir çocuğun biberon alışkanlığını bırakmasına yardımcı olmak için şu adımları izleyin:
- Çocuğunuza uyarıda bulunun, biberonu bırakma zamanının geldiğini 3 ila 5 gün önceden bildirin. Ona her gün, günde en az 2 kez bunu hatırlatın. Ancak bu zamanları doğru seçmek önemlidir. Yorgun olmadığı yada uyumak üzere olduğu bir zaman seçin. Sakin, sevecen, pozitif olun.
- Doğum gününe kadar olan dönemde, hem gün içinde içtiği biberon sayısını hemde biberon içerisindeki sıvı miktarını azaltmaya çalışın.
- Evde ki tüm biberonları toplayın ve bu sürece çocuğunuza da dahil edin.
- Büyük günde, biberonların hepsini evden çıkarın. Çocuğunuza ne yaptığınızı söyleyin ve birkaç gündür bunun hakkında konuştuğunuzu hatırlatın.
- Özel bir ödül verin.
- Herşey yolunda giderken bir gün çocuğunuz biberon için yaygara çıkarabilir. Sakin ve pozitif bir dil ile artık biberon olmadığını hatırlatın ve bir öpücük ile kocaman bir kucaklama teklif edin.