DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Hepimiz davranış şekillerimizi belirlerken, genellikle aile büyüklerimizi ya da güvendiğimiz kişileri örnek alırız. Hele ki bu yeni bir can dünyaya getirmek olduğunda, bizi seven herkes tecrübelerini, fikirlerini bizimle paylaşır. Biz de gerek tecrübesiz olmanın getirdiği ne yapacağını bilememe durumu nedeniyle, gerekse güvendiğimiz kişilerin, tecrübeyle sabit önerilerini uygulamaya başlarız. Ancak her zaman her şey düşündüğümüz gibi olmayabilir. Gelin toplumumuzda çokça kullanılan ve doğru olduğu düşünülen yanlışlara beraber bir bakalım.
- GEÇ YATIR GEÇ KALKSIN
- ÇOK YORULSUN Kİ ÇABUK UYUSUN
- UYUYANIN ÜSTÜNE KAR YAĞAR
- GÜNDÜZ AZ UYUT Kİ GECE İYİ UYUSUN
- SIK UYANIYORSA AÇTIR
GECE GEÇ YATIR GEÇ KALKSIN
Bilindiğinin aksine gece geç yatan bebek, gece sık uyanmasının yanında birde uzun süreli gece uyanmaları yaşar. Sabah erken kalkması da cabası. Çünkü bebeklerimiz uyuyup dinlenmesi gereken sürede uyuyamamış ve yorulmuştur. Gece böyle sıkıntılı geçtiğinde ertesi gün gündüz uykuları da bu durumdan nasibini alır. Eğer önüne geçilmezse bu bir kısır döngü haline gelir. Bu nedenle çocuklarımızı, aylarına uygun sürelerde uyutmalı ve özellikle akşam uyku saatine özen göstermeliyiz.
ÇOK YORULSUN Kİ ÇABUK UYUSUN
Çok yorulmak yetişkinlerde de olduğu gibi çocuklarımızda da ne yazık ki uykuya geçmeyi zorlaştırır. Hatta belki sizlerde yaşamışsınızdır ve bilirsiniz, çok yorgun olduğunuzda elinizi, kolunuzu koyacak yer bulamazsınız ve yatakta rahat edemezsiniz bir türlü. İşte aynı durum çocuklarımız içinde geçerli. Ne yazık ki yorulan çocuk uykuya dalmakta daha da zorlanır. Eğer çocuğunuz normalden daha fazla yorulduysa, kötü gündüz uykuları uyuduysa ya da hastaysa yatması gereken saatten biraz daha erken bile yatırabilirsiniz.
UYUYANIN ÜSTÜNE KAR YAĞAR
Hepimiz annelerimizden bu sözü duymuşuzdur. Aslına bakarsanız bir bakıma haklılarda. 3 4 saat uyumuş olan bir insanın metabolik hızı düştüğü için vücut ısısı 34.5 dereceye kadar düşer. Bu nedenle siz 36 derece ile çocuğunuz üşüdü mü diye baktığınızda onun üşüdüğünü düşünürsünüz. Ancak çocuklar sıcağı sevmez ve genellikle de sık uyanmaların nedenlerinde en sık rastlanılanı sıcaklık nedeniyle olanıdır. Bebeğinizin oda ısısını 20-22 derece arasında tutup, üzerine de oda ısısına uygun tog ölçüsünde bir tulum giydirirseniz kaygı duyacağınız bir şey kalmayacak ve bebeğiniz mışıl mışıl uyuyacaktır.
GÜNDÜZ AZ UYUT Kİ GECE İYİ UYUSUN
Gün içerisinde yapılan tüm uykular birbirini etkiler. İyi gündüz uykuları iyi gece uykusunu, iyi gece uykusu ise güzel gündüz uykularını getirir. Bu nedenle gün içerisinde ayına göre alması gereken uykuyu alamayan çocuğunuz, olması gerekenden daha fazla yorulacak, bu yorgunluk nedeniyle bir sonraki uykuya geçmekte zorlanacaktır. Daha geç ve daha az uyuyacak, bu şekilde devam ederse de yorgunluğu birikecek, mutsuz, huysuz, mız mız ve belki de iştahsız bir bebek haline gelecektir. Bu nedenle çocuklarımızı mutlaka aylarına uygun gündüz uykusu uyumalarını sağlamalı, yine aylarına uygun uyanıklık sürelerinde ayakta tutmaya özen göstermeliyiz.
GECE SIK UYANIYORSA AÇTIR
Bebeklerimizin gece yaşadıkları sık uyanmaları yenidoğan döneminde gerçekten açlıktan olmaktadır. Ancak 10. Haftadan itibaren bu uyanmalar açlık uyanmasından alışkanlık uyanmasına dönmektedir. Bu ileri ki aylarda da bu şekilde devam ederse kronikleşmektedir. Bebeklerimiz toplam beslenmelerinin bir kısmını gece yaptıklarından gündüz beslenme miktarları o kısım kadar az olmaktadır. Haliyle bebeklerin iştahsız olması, yemek yemek istememesi gibi durumlarda hem gece beslenmesinin hem de yetersiz uyku uyuyor olmasının önemi de büyüktür. Bu nedenle doktorunuz eğer gece beslenmesine ihtiyacı olduğunu söylemiyor ise gece beslenmesine son vermenizi öneririm. Bu sayede gece yapılan beslenme miktarı gündüze kayacak, hem gelişimi için gerekli olan hormonların salgılanması sağlanacak, beslenme kaynaklı gece uyanmaları da azalacaktır.