info@uykusaatii.com

6-7 Ay Bebeklerin Gelişim Ve Uyku Düzeni
Buradasınız: Anasayfa / Blog
7 Nisan 2022, Perşembe
6-7 AY BEBEKLERİN GELİŞİM VE UYKU DÜZENİ
6 Aylık Bebeğin Gelişimi, 7 Aylık Bebeğin Gelişimi, 6-7 Aylık Bebeklerin Uyku Düzenleri, başlıklarından bahsettiğimiz yazımız.
 6-7 AY BEBEKLERİN GELİŞİM VE UYKU DÜZENİ

6 AYLIK BEBEĞİN GELİŞİMİ:


6. ay bebeklerimizin nörolojik gelişiminin hızlandığı bir dönemdir. Kaybolan nesneyi veya kişiyi aramaya başlarlar. Aynada kendisini gördüğünde tepki gösterip, ailesini ayırt edebilirler. Memnuniyetini veya mutsuzluğunu sesler ile anlatmaya çalışırlar. Destekle dik oturabilir ve mama sandalyesinde mama yiyebilirler. İsteklerini belirtmek için ses, jest ve mimikleri kullanmaya başlarlar. Kol ve bacakları yardımıyla vücutlarını itebilir, sürünebilir, sırt üstü yatarken yüz üstü, yüz üstü yattığında da sırt üstü dönebilirler. Ayrıca emekleme denemelerine bu dönemde başlarlar.
Bu ayda bebeklerimiz etrafındaki insanlar ile iletişim kurmaya çabalar. Bakım verenlerinden ayrı kalmak istemez ve ayrıldığı zaman ağlayabilirler.
6. ay civarında bebeklerimizin gelişimine destek olmak için gelişim kartları kullanabiliriz. Gelişim kartları doğru ve eğlenceli bir şekilde sunulduğunda bebeğimizin dil, konuşma, sosyal beceri, el-göz koordinasyonu ve duygusal beceri gibi alanlardaki gelişimini hızlandırır.
Bu aylarda bebeklerimiz küpler ile oynamaktan, üst üste dizilen kutulardan, tek eliyle tutup yerde sürüyebileceği oyuncaklarla ve müzikli, ışıklı oyuncaklar ile oynamaktan hoşlanırlar.
6 aylık bir kız bebeğin kilosu ortalama 7 kilo,boyu 64 cm., erkek bebeğin kilosu 7,5 kg, boyu ise 67 cm’dir.

7 AYLIK BEBEĞİN GELİŞİMİ :

Bebeklerimiz 7. aya girdiklerinde görme alanlarındaki saklanan nesneleri aramaya başlarlar. Oyunlara eşlik etmeye başlayıp, müzikten keyif alırlar. Dolu olan eline uzatılan nesneyi almak için, elindekini diğer eline geçirerek, iki elinde de nesne tutabilirler. Artık desteksiz oturmaya başlamışlardır. Elleriyle ayaklarını tutabilir, otururken emekleme pozisyonuna geçebilir, tutunarak ayakta durabilirler. Kendi kendine de oturmaya başlamışlardır.
7 aylık bebeklerimiz artık “Hayır” veya “Evet” kelimesinin ne anlama geldiğini anlarlar. Daha önceleri sadece zaruri ihtiyaçları (açlık, uyku, alt temizliği) için ağlayan bebeklerimiz, artık bir çok farklı neden için ağlayabilirler. Mesela o meyveyi yemek istemediği için ağlayabilirler.
Etrafta dolanmaya başlayan bebeklerimizin, bazıları sürünür, bazıları yuvarlanır bazıları ise emeklerler. Bebeklerimizin edindiği yeni hareketleri ne kadar fazla tekrar etmesini sağlarsak gelişimine ve uykularının bozulmamasına o denli yardımcı olmuş oluruz. Mesela bebeğimizin dolaşma hareketini teşvik etmek için, oyuncağını bebeğinizin hareket edip ulaşabileceği yakın bir mesafeye koyabilirsiniz.
Ayrıca bu ayda bebeğiniz yardımsız bir şekilde oturabildiğinden, oyun zamanı daha bağımsız bir hale gelmiştir.
7 aylık kız bebeklerin ortalama kilosu 7,7 kg, boyu ise 67,3 cm iken, erkek bebeklerin kilosu ortalama 8,4 kg boyu ise 68,5 cm’dir.

6-7 AYLIK BEBEKLERİN UYKU DÜZENLERİ :

Haftasında doğmuş ve normal seyirde gelişim gösteren bebeklerimiz artık bu aylarda gece beslenmeden 11 saat uyuyabilirler. 6 – 7 aylık bebeklerimizin uyanıklık süreleri 2 – 2.5 saat aralığındadır. Genelde bu aylarda daha 3 uyku yaparlar. İlk ve ikinci uykunun en az 1 saat ve üzerinde olması gerekir. Son uykusu olan şekerleme uykusunun ise toplam gündüz uykusuna ve akşam uykusunu çok geç saate atmamasına göre maksimum 1 saat olması ve bu süreyi aşmaması önemlidir.
Bebeklerimizin bu aylarda ki gece uykusu süresi 11 saat, gündüz toplam uyku süresi ise 3 – 3.5 saat civarında olmalıdır.
İdeal bir düzende sabah 7.00-7.30 kalkış , akşam 18.30-20.30 arasında yatış olabilir.
Eğer bebeğiniz geceleri çok sık uyanıyor, kaliteli ve kesintisiz bir gece uykusu uyuyamıyorsa sabah uyanıklık süresini 1.5 saat civarlarına çekebilirsiniz. Bunu tespit edebilmek için öncelikle bebeğinizi çok iyi gözlemlemeniz ve uyku belirtilerini takip etmeniz gerekmektedir. Ancak bazı bebeklerimiz uykusunun geldiğini, gözlerini kaşımak, bir noktaya sabit bakmak, kulağını çekmek, huysuz ve mız mız olmak gibi davranışsal şekilde göstermeyebilir. Böyle bir durumda bebeğinizi uyku saatinden 30 dk önce sakin bir odaya götürüp, davranışlarını gözlemleyebilir ve uykusunun gelip gelmediğini anlayabilirsiniz.
Bu aylarda gece beslenmesine devam ediyorsanız, doktorunuz aksini önermedikçe tek beslenme yeterli olacaktır. Bunu doktorunuzdan teyit alırken doktorunuza, “ Bebeğim uyanmasa bile gece uyandırıp beslemem gerekiyor mu ?” diye sormalısınız. Eğer cevabı “Evet” ise, o zaman doktorunuzun tavsiyesi ile beslenme sürecini düzenleyebilirsiniz. Ancak doktorunuz tek beslenme yeterli dediyse veya beslenmesine gerek olmadığını belirtmesine rağmen siz kendi tercihiniz ile beslenmeye devam etmek istiyorsanız, bebeğinizin beslenmesini gecenin ikinci yarısından sonraki ilk uyanmasında yapmanızı önerebilirim.
Bu aylarda bebeklerimiz ile yatmadan önce mutlaka rutinler oluşturmalıyız. Bahsettiğim bu rutinler 10-15 dk civarında sürebilir. Rutinlerinizde eğer bebeğinizin uyanmasına neden olmuyorsa banyo kullanabilirsiniz, kitap okumak, ce ee gibi eğlenceli ve sakin oyunlar yer alabilir. Kucakta ninni ile dans etmek, perdeleri ve ışıkları kapatmakta rutinler arasında kullanılabilir. Rutinler sayesinde süre kavramı daha oluşmamış olan bebeklerimize sıra kavramı ile uyku saatinin gelmiş olduğunu hissettirerek, günün hareketli saatleri sonrasında yaşamış oldukları 10-15 dakikalık sakin zaman ile daha rahat uykuya geçmelerine destek vermiş oluruz.

 

Ücretsiz Danışmanlık İçin Bizi Arayın